Gamle Ballstad-minner 2

Fortsetter med en ny “streng” med gamle Ballstad-minner. Du må gjerne henge på dine bilder her, om du vil. Kanskje har du andre bilder og opplysninger/kommentarer relatert til mine bilder.

Dette bildet har muligens vært vist her på Heia Ballstad tidligere. Til høyre her er Emmy Lorentzen, mor til Leif, Malfrid, Astrid og Tore. Ho i midten mener jeg er Petra, mot til Olav, og altså farmor til de nevnte søsknene. Kanskje Malfrid har flere opplysninger/korrigeringer..?

Klikk i bildet for å forstørre det.

(Du finner flere gamle bilder hvis du klikker på “Bildesamlingen” oppe til høyre.)

Vist 670 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Koselig å se dette bilde Sigbjørn. Ja,det er bestemor Petra som står i midten. Hun til høyre er ikke mamma Emmy, men hennes søster Aslaug som var gift med Lars Lie. Til venstre står Reidun, gift med Kristian Gjerstad og mor til Knut Inge og Ann Lisbeth (Lillemor)
I bakgrunnen ser vi Gravfjellet og den gamle storbrua

Flott bilde……og Petra var først gift med Hans Eliassen, og hadde 5 barn, bl.a. Magda, bestemora til Fred og Frank. Deretter gift med Lorentz Arnesen (far Arne Olsen) fra Kilan i Flakstad og fikk sønnen Olaf…(med f ifølge kirkeboka!)

Et nyere, men teknisk mye dårligere og skadet foto. Likevel et fint og koselig bilde av Emmy og Olav Lorentzen med eldstedatteren Malfrid, eldstesønnen Leif og den vesle sjarmøren Tore. Måtte mye pirk til i photoshop til for å hente dem fram. Likevel veldig artig å kunne berge et “utrydningstruet” minne.

Et bilde fra Landet, antagelig fra rundt 1940.

Bua bak til høyre står der Ballstad Jernvares bygning ble reist rundt 1945-46. Bak og mellom damene ser vi huset til Alfred Iversen, – der familien Marie og Fridvald Brækken bodde fra rundt 52 til rundt 67. Til venstre ser vi huset til Rønnaug og Johannes Monsen.

Jeg er usikker på navnene på damene, men tror vi ser søstrene Marie og Bjørghild Håkonsen til venstre, mens en av døtrene til Emma og P. A. Pedersen går i front til høyre, – kanskje Ruth?, – og Ester Pedersen delvis skjult bak henne. Marie ble senere Brækken, og Ester ble Haug!

Jeg ber om å bli korrigert for eventuelle feil :-)!

Muligens en reprise. Andrea (i farger) og Hans Henriksen (nr 2 fra høyre) sammen med datteren Hilda (helt til høyre) og flere familiemedlemmer på besøk. Huset deres står fortsatt på Skottnes. Ikke sikker på de andre navnene. Andrea født 1897, død 1968. Hans 1879-1963.

Klikk i bildet for å forstørre det.

Et bilde fra vinteren 1939, tatt nede mot ekspedisjonen på Landet. Brygga til høyre er Damperiet, siste brygge før ekspedisjonen/(Lofoten Oljesenter). Til venstre ser vi brygga med spiserom og kontor, mens det i tomrommet mellom dem ble lagt tak og bygd gavelvegger, – og ble til “sagbrygga” etter hvert. Det lille tilbygget ved stolpen, med skiltet “Agnsild” og “Kjølelager”, står der den dag i dag. I min tid benytta som kokkerom.

Tar med de tre navna jeg er sikker på: Nr. 2 fra høyre, uten lue, med sjerf, Toralf Pedersen(han som ble min far), så nr. 4, med lue med øreklaffer, Jens Pedersen jr., – og nr. 5, med svart kasjettlue, Jakob Pedersen. Noen av damene er Jakobs søstre, men er usikker på hvem som er hvem.

Under det første bilde under Gamle Ballstadminner 2 skriver du Terje at bestemor Petra var gift med Lorentz Arnesen og hans far var Arne Olsen.Han hette Arnt Olsen. Så etternavnet til hans sønn ble da Lorentz Arntzen, ikke Arnesen.
Pappa,Olav, hette Olav Arntzen til han var 21 år (myndig),da tok han etternavnet Lorentzen.
Er klar over at det i kirkebøkene står Olaf,men han brukte i alle år Olav.

Bilde nr.2 som du Sigbjørn har lagt ut, artig. Ja, slik så en ut når en var ung. Bilde er tatt i 1952 eller 53 og fotograf var Torbjørn.
Så til bilde nr.4 av fam. Hans Henriksen. Helt til venstre sitter Reidar, så Regine, sønn og datter til Hans.
Neste er Regines mann, Bernhard Jensen. De hadde en sønn,Harry. Kanskje det er han som sitter på skuldrene til neste mann som jeg ikke vet hvem er. Hans hadde en sønn, Johan, som bodde i Balsfjord, kan det være han?
Regine og Bernhard bodde i Gjerstadåsen. Er ikke sikker på om det er huset hvor Bjørn Erling Ingebrigtsen bor eller nabohuset hvor de har hester.

På bilde nr.5 som du Trond har lagt ut, mener jeg Ruth står på Jakobs venstre side og at gutten i kofta er Knut.

Malfrid….et sted i kirkeboka var det skrevet Arne, (og deretter skrevet Arnesen) men ved giftemålet stod det Arent Schønning Olsen, født 17. juli 1843. Jeg visste jo at etterkommerne kalte seg for Arntsen, men jeg har sett begge skrivemåtene, og det kan forekomme at det noen ganger ble skrevet feil i kirkebøkene.
Arent (Arnt) giftet seg forresten 30.april 1865 med Birgithe Christine Pettersdatter. Hun var egentlig fra Apnes i Hol – foreldre til Lorentz Zedenius Bugge Arnesen/Arentsen. Slik står det i kirkeboka. Den bruker jeg som kilde.
Det er spesielt i folketellingene at det blir feil – der står det “svart på kvitt” Arnesen og Arnesdatter på barna!!

Lærer og skolestyrer gjennom ett par generasjoner ved Skottnes Skole, Sverre Sand, i sitt rette element :-))! Vil anta de fleste som husker Sand, forbinder han med sin forkjærlighet for blomster og hagestell. Skottnes Skole ble lagt merke til som skolen med velstelte blomsterbed i skoleplassen. Her er han foreviget i egen hage nede på Landet.

Sverre var en av de som ble født ved (før/etter) århundreskiftet (1897) og tok da etternavnet Sand (der han kom fra – Vestresand, Borge) mens en del av hans søsken tok etternavnet Antonsen etter sin far Anton Petersen. Det viser seg at noen tok bostedsnavnet som etternavn, noen fornavnet til sin far og laget til etternavn og noen beholdt sin fars etternavn. Litt forskjellig praksis rundt århundreskiftet.
De var 11 barn i den søskenflokken og Sverre var nr. 8.

Pappa Odd (til høyre) og Olav Lorentzen var to gode naboer. Her er Olav innom hos oss en tur, og de leser avisen og løser verdensproblemer – og diskuterer kanskje feskprisan. Pluss kaffe og en røyk; det var obligatorisk.
Tidlig 1960-tallet.

Klikk i bildet for å forstørre det.

Ballstad Blandakor med korpensjonist Johannes Monsen i front. Bildet er tatt ved første hele 17.maifeiring på Skottnes Skole engang på 80-tallet. Før denne dagen på 80-tallet starta feiringa i og ved kirka på Gravdal, med borgertog og leker på Ballstad på ettermiddag.

Bilde nr 4: Nr 2 og 3 fra venstre er Regina og Berhard (Jensen) Horn. Regina var søster til Hilda.

Var det de som bodde i Gjerstadåsen? Mener/trodde hun i så fall het Regine og ikke Regina, – om vi snakker om den samme, og jeg husker rett :-) !?

Jeg mener også at Regine var navnet, aldri hørt Regina. Ja de bodde i Gjerstadåsen. Trond du kan se litt lenger opp i kommentarene.
Veldig artig/koselig å se disse bildene igjen. Kommer til å savne " Heia Ballstad "
Helt på tampen vil jeg si takk for følget.
Hilsen Malfrid

Det er riktig, Malfrid. Jeg så bare at navnet var skrevet på denne måten i ei anna kirkebok, men jeg vet jo at presten skrev Arnt Schønning Olsen i ministerialboka. Se bildet nedenfor.

Bildesamlingen (2042 bilder)

 

Sigbjørns bilder (77 bilder)